Tehtäviä
PERJANTAI 8.8.25
LUE SEURAAVA TEKSTI JA VASTAA KYSYMYKSIIN; LÄHETÄ VASTAUKSET: Terhi.Muhli@inlive.fi tai Whatsup:lla
16 tärkeää sääntöä jokaiselle kokille: Yksi asia paljastaa todellisen ammattilaisen – kokeneen keittiömestarin listaus
Kokeneen ammattilaiskokin laatimat säännöt ovat yhtä päteviä niin fine dining- kuin pikaruokaravintolassakin työskenteleville kokeille.
Keittiömestari Paul Sorgulella on vuosien kokemus työskentelystä ravintoloiden keittiöissä. Sorgule listaa Harvest America Ventures -blogissaan hyödyllisiä sääntöjä erityisesti niille kokeille, jotka ovat vasta aloittamassa uraansa.
1. Opi nopeasti, missä asiat ovat ja keneltä kysyä
Kokin tehtävänä on olla perillä siitä, missä raaka-aineet ja välineet sijaitsevat keittiössä, miten koneet toimivat, ja kuka on vastuussa mistäkin asiasta. Kysyä saa, mutta lähtökohtaisesti asiat tulisi oppia nopeasti.
2. Sanonta "ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä" ei pidä paikkaansa keittiössä
Kaikki kysymykset, joihin voi itse helposti selvittää vastauksen, tai joihin on olemassa jo päivänselvä vastaus, voi jättää kysymättä.
3. Henkilökohtaiset työvälineet ovat hyvin henkilökohtaisia
Tämä on Sorgulen mukaan yksi tärkeimmistä säännöistä ravintolakeittiössä. Kokin tai keittiömestarin henkilökohtaiset välineet ovat todella henkilökohtaisia. Nämä välineet ovat sijoituksia, niitä on vaalittu ja ne ovat osa jonkun ammattilaisen historiaa. Älä koske niihin, älä anna muiden koskea niihin, älä edes kysy sitä, vaan pysy kaukana. Kunnioita muiden välineitä.
4. Misaus on kaikki kaikessa
Mise-en-place eli misaus tarkoitaa ruokien tai raaka-aineiden esivalmistelua, kuten kuorimista, paloittelua tai liemen keittämistä valmiiksi. Misaus on menestyneen ravintolakeittiön perusta. Kokin täytyy hallita se, sillä koko keittiö kärsii yhden ihmisen viivyttelystä.
5. Siivoa, kun kokkaat
Tehokkaat kokit työskentelevät "puhtaasti". Voit katsoa kokin työskentelypistettä ja nähdä heti, onko hän kykenevä työskentelemään kiireisessä ja stressaavassa ympäristössä. Siisteydestä tunnistaa todellisen ammattilaisen. Aina kun kokkauksen lomassa tulee pienikin toimeton hetki, hyvä kokki siistii työtasot ja välineet. Siisti työympäristö myös rauhoittaa työskentelyn.
6. Järjestele työskentelypisteesi
Tämä sääntö on osa misausta. Järjestele työpistee välineet ja raaka-aineet niin, että sinun ei tarvitse ottaa yhtään turhaa askelta keittiössä.
7. Kerro muille, missä olet
Kaoottisessa ravintolakeittiössä on monta ihmistä samaan aikaan ja nopea kävely tai juoksentelu paikasta toiseen altistaa tapaturmille. Ammattilaiskokit ilmoittavat aina keittiössä liikkuessaan lyhyillä termeillä, missä menevät välttääkseen vaaralliset törmäykset.
8. Tunne raaka-aineet
Kokin tehtävä on tuntea keittiössä käytettävät raaka-aineet. Opettele miltä ne näyttävät, missä niitä säilytetään, mikä niiden tarkoitus on, millainen makuprofiili niillä on ja mite niiden tuoreuden tunnistaa.
9. Opettele valmistustavat ja -prosessit
Reseptit ovat toki tärkeitä, mutta perusasiat pitää olla hallussa ilman erillisiä ohjeitakin.
10. Opettele priorisoimaan
Kun kokille annetaan monta tehtävää, ammattilainen osaa nopeasti arvioida niihin kuluva ajan ja priorisoimaan tehtävät tärkeysjärjestykseen niin, että työskentely on sujuvaa.
11. Kunnioita kaikkien oma tilaa
Älä ole muiden tiellä, vaan anna kaikille oma tarvittava työskentelytila. Jos tunkeudut jonkun muun alueelle, tehokkuus kärsii ja keittiössä turhaudutaan.
12. Työskentele nopeasti, mutta älä tingi laadusta
Yksi asia keittiössä on varmaa: aina on liikaa töitä ja liian vähän aikaa, mutta asiat on silti saatava tehtyä. Kokin on opittava organisoimaan, priorisoimaan ja työskentelemään nopeammin. Laadusta ei kuitenkaan saa tinkiä. Sen sijaan on osattava tehdä monta asiaa samaan aikaan.
13. Kunnioita komentoketjua
Tiedä, kuka tekee mitäkin ja kuka on vastuussa mistäkin. Keittiömestarin käskyihin vastataan aina myöntävästi.
14. Luottamus ansaitaan
Jos olet aloitteleva kokki, et välttämättä heti ansaitse keittiössä muun tiimin kunnioitusta ja luottamusta. Luottamus ansaitaan hitaasti, mutta sen voi menettää silmänräpäyksessä. Luottamus täytyy voittaa joka päivä uudelleen. Se perustuu siihen, miten työskentelet ja onnistut keittiössä sekä kunnioitat muita.
15. Tee muistiinpanoja ja säilytä intosi oppia
Kirjoita ylös päivittäin, mitä olet oppinut. Se voi olla jotain todella pientäkin.
16. Jokaisella ravintolalla on omat työskentelytapansa
Älä oleta, että se mitä olet oppinut koulussa tai yhdellä työpaikalla pätee kaikkiin työpaikkoihin. Uusi ravintola, uusi keittiömestari tai uusi ravintoloitsija merkitsee usein jonkinlaista muutosta työskentelytapoihin.
KYSYMYKSET:
- Mikä on keittiömestari Paul Sorgulen mukaan tärkein osaaminen kokin työssä, ja miksi se on niin tärkeää?
- Miksi on tärkeää oppia nopeasti, missä keittiössä raaka-aineet ja välineet sijaitsevat?
- Mitä tarkoittaa termi "mise-en-place" ja miksi se on keittiössä niin tärkeää?
- Miksi henkilökohtaisia työvälineitä tulisi kunnioittaa ja välttää muiden välineisiin koskemista?
- Miten tehokas keittiöhenkilö järjestelee työpisteensä ja miksi tämä on tärkeää?
- Miksi keittiössä on tärkeää ilmoittaa muille, missä olet liikkumassa?
- Miten kokin tulisi suhtautua raaka-aineiden tuntemiseen?
- Mikä on priorisoinnin merkitys keittiössä, ja miten se auttaa työskentelyä sujuvaksi?
- Miten keittiössä tulisi toimia työskentelytilan ja muiden ihmisten kunnioittamiseksi?
- Mikä on keittiömestarin ohje luottamuksen ja kunnioituksen ansaitsemisesta aloitteleville kokeille?
- Mikä oli mielestäsi tärkein ohje? Miksi?

PERJANTAI 30.5.25
Tänään saat tutustua luonnonyrttien käyttöön ruoanvalmistuksessa. Tehtävänäsi on tehdä nokkoslettuja tai nokkoskeittoa. Mene paikkaan, jossa nokkoset ovat saaneet kasvaa rauhassa (ei tien tai koiranulkoilutusreitin vieressä) poimi mahdollisimman pieniä nokkosen alkuja, todennäköisesti ne eivät vielä polta, mutta voit käyttää apuna sormikkaita tai kertakäyttöhanskoja. Etene sen jälkeen ohjeen mukaan. Voit itse päättä ryöppäätkö nokkoset vai käytätkö sellaisenaan. Laita minulle kuvat whatsappilla keräämistäsi nokkosista sekä valmiista ruoasta.

MAANANTAI 25.5.
Katso videot, vastaa ja lähetä vastaukset sähköpostilla terhi.muhli@inlive.fi
Katso filmi ravintoloiden avautumisesta ja vastaa kysymyksiin
1. Milloin ravintolat saavat jälleen avutua?
2. Mitä rajoituksia ravintoloilla on?
3. Mikä on pääsääntö?
4. Onko tarjolu pakollista?
5. voiko asiakas annostella ruokansa buffetista?
6. Kuinka kauan ravintolat ovat olleet kiinni?
7. Mihin asti ravintolat saavat olla auki illalla?
8. Koskevatko asiakas rajoitukset terasseja?
9. Aukeavatko kaikki ravintolat kesän alussa?
10. Milloin rajoituksia arvioidaan seuraavan kerran?
11. Milloin ovat ns. tuotteliaimmat sesonkitunnit juomaravintolassa?
Katso haastattelu: kannattaako ravintoloiden avaaminen nykyisillä rajoituksilla? ja vastaa kysymyksiin.
1. Millaisissa ravintoloissa haastateltavat toimivat?
2. Mitä mieltä haastateltavat olivat rajoituksista?
3. Paljonko Teerenpelin liikevaihdosta jää kertymättä?
4. Miten ravintoloitsijat suhtautuvat nyt tulevaan?
5. Mikä vaara alennetulla kapasiteetilla toimiessa on?
6- Mistä ravintoloissa säästetään ensin?
7. Tuntuvatko rajoitukset nyt oikeilta?
8. Ovatko yritykset saaneet luvattuja tukia?
9. Onko kaksi vikkoa riittävän pitkä aika avata ravintola uudelleen?
10. Mitä ravintola-ala nyt tarvitsisi?

PERJANTAI 15.5
Päivän tehtävä:
Pelaa kokkipeliä
Muista kirjautua! ( uutena pelaajana, valitse Ammattiopisto Live oppilaitokseksi ja ryhmäksi kokki startti).
Pelaa pikaruokaravintolassa! Jatka jo aloittamaasi peliä tai aloita, jos et ole vielä pelannut. Mene keittiöön ja kerää mahdollismman paljon rahaa vastaamalla kysymyksiin. Älä huijaa, pystyn seuraamaan pelaamistasi netissä!


PERJANTA 8.5
Päivän tehtävänä on tehdä ruokaa. Laita WhatsAppiin resepti ja kuva valmistamastasi ruoasta. Kerro myös miksi valitsit tämän ruoan valmistettavaksi.


MAANANTAI 4.5
Katso Master Chef Katuruokaa kahmalokaupalla ja vastaa kysymyksiin:
1. Miten päivän vieras tuli paikalle ja kuka hän oli?
2. Minkä kolmen eri maan katuruokaa kilpailijat pääsivät tekemään?
3. Millaiset säännöt valmistettaville ruoille oli?
4. Millaisen neuvon Yotam antoi katuruoasta?
5. Mitä raaka-ainetta intialaisessa keittiössä ei voi käyttää?
6. Montako annosta kukin keittiö teki?
7. Paljonko kokeilla oli aikaa jäljellä kun asiakkaat saapuivat?
8. Mitä sinisten riisille tapahtui? Miksi?
9. Mitä vihreältä keittiöltä jäi tekemättä?
10. Mikä satayssa oli ongelmana?
11. Mikä joukkue oli tuomareiden milestä ylivoimainen?
12. Mikä joukkue joutui pudotukseen?
13. Mitä mieltä olit joukkueiden valmistamista katuruoista? Soveltuivatko kaikki katuruoiksi?
Lähetä vastaukset sähköpostilla terhi.muhli@inlive.fi

KESKIVIIKKO 29.4
Mene sivulle pikaruoat ja teeasiakaspalvelusta osa 2. Lähetä vastaukset sähköpostilla terhi.muhli@inlive.fi


PERJANTAI 24.4
Päivän tehtävä:
Pelaa kokkipeliä
Muista kirjautua! ( uutena pelaajana, valitse Ammattiopisto Live oppilaitokseksi ja ryhmäksi kokki startti).
Pelaa pikaruokaravintolassa! Jatka jo aloittamaasi peliä tai aloita, jos et ole vielä pelannut. Älä huijaa, pystyn seuraamaan pelaamistasi netissä!
KESKIVIIKKO 22.4
Tutustu alla oleviin linkkeihin ja lähde niiden perustella kehittämään uutta tulevaisuuden pikaruokatuotetta. Mikä se olisi? Miten sitä tehtäisiin? Kehitä myös resepti. Lähetä vastaukset minulle sähköpostilla terhi.muhli@inlive.fi
1. Uusi tuote myytiin loppuun viidessä tunnissa
2. Kasviproteiini on tulevaisuuden pihvi
3. Kansa lihoo

MAANANTAI 20.4
Nyt on lukuviikko ja osaa aikakusilhdistä voi lukea ilmaiseksi netissä. Tänään tutustut MAKU lehteen, valitse MAKU 3/20. Tee siihen liittyvät tehtävät:
1. Mikä on Suomen paras ravintola 2020?
2. Mitä on biomuovi?
3. Mikä on boolin peruskaava?
4. Tutustu ananas jälkiruokiin s. 37. Mitä niistä haluaisit kokeilla ja miksi?
5. Miten tunnistat tuoreen munana?
6. Mitä ovat Camelina munat?
7. Valmista kotona uppomuna. Miten se onnistui?
8. Mitä on kapsalon?
9. Missä Farmer to been mehiläiset asuvat?
10. Mitä yritys valmistaa hunajasta?
11. Mistä sulkakoristeet valmistetaan?
12. Mikä olimielestäsi lehden paras juttu? Miksi?
Lähetä vastaukset minulle sähköpostilla terhi.muhli@inlive.fi

KESKIVIIKKO 15.4
Katso video Turun katuruoka kisasta ja vastaa kysymyksiin
1. Mitä viittä katuruokaa kilpailijat valmistivat?
2. Paljonko rahaa annokseen sai käyttää?
3. Kuinka pitkä valmistusaika annoksilla oli?
4. Mitä on katuruoka?
5. Mitä opiskelijat tekivät?
6. Mitä mieltä oletkilpailijoiden siisteydestä?
7. Mikä porokeitossa aiheutti huolyta?
8. Monta annosta kukin kilpailija teki?
9. Mikä oli kilpailijoiden mielestä vaikeinta kilpailussa?
10. Kuka voitti?
11. Miktkä tekijät vaikuttivat voittoon?
12. Jos osallistuisit itse vastaavaan kilpailuun mitä sinun olisi tärkeää huomioida?
Lähetä vastaukset minulle sähköpostilla terhi.muhli@inlive.fi


KESKIVIIKKO 8.4
Lue seuraava artikkeli: Tulevaisuuden ruoka tulee pellolta ja bioreaktoreista
Vastaa sen jälkeen kysymyksiin:
1. Mitkä asiat vaikuttavat ruokavalintoihimme nyt ja tulevaisuudessa?
2. Mitä tutkijatohtori Vinnari on ennakoinut meidän syövän vuonna 2050?
3. Mikä on Vinnarin mielestä ratkaiseva tekijä kasvisruokavalioon siirtymisessä?
4. Miksi hyönteiset ovat lihaa ekologisempi vaihtoehto?
5. Mikä on bioreaktori?
6. Miten ravintolat rakentavat nykyään elämyksiä?
7. Mistä valmistettua ruokaa ihmiset syövät sinun mielestäsi tulevaisuudessa?
Lähetä vastaukset minulle sähköpostilla terhi.muhli@inlive.fi


MAANANTAI 6.4
Katso video Zumbo's just dessers ja vastaa sen jälkeen kysymyksiin1
1. Millainen jälkiruoka kilpailijoiden piti tehdä?
2. Paljonko heillä oli aikaa?
3. Mikä oli Pearlyn annoksen näyttävin asia?
4. Mistä Jeff tarjoili jälkiruoan?
5. Mitä Katherine teki sokerista pumppaamalla?
6. Minkä muotoinen koriste peitti Kristien, Meganin ja Ratchelin ruokaa?
7. Mikä oli Simonin ruoan päällä?
8. Mitä Kiberlyn kukalle olisi pitänyt tapahtua tarjoilussa?
9. Miten Jeff yritti muuttaa sorbettinsa väriä tarjoilussa?
10. Mikä annoksista näytti herkullisimmalta?
11. Kuka voitti kilpailun?
12. Miksi Kimberly ja Kristie joutuivat karsintaan?
13. Mitä mieltä olet karsintatehtävästä?
14. Mitä Kimberlylle tapahtui, kun aikaa oli tunti jäljellä?
15. Kumpi hävisi ja miksi?
Lähetä vastaukset minulle sähköpostilla terhi.muhli@inlive.fi

PERJANTAI 3.4
Tehtävänäsi on suunnitella juhlaruoka (alkupala, pääruoka, jälkiruoka). Kaikkin pääraakaaineet (pääraakaaine= tuote, josta ruoka pääosin valmistetaan esim. liha) hankitaan Lidlistä käyttäen hyväksi 2.4-5.4 tarjouksia. LINKKI
Sinun ei tarvitse kirjoittaa reseptejä tällä kertaa. Mieti vain juhlallinen menu, jonka osat sopivat hyvin yhteen. Kaikista raaka-aineista on valmistettava jotain, eli et voi tarjota esim. jälkiruoaksi pelkkää jäätelöä. Kirjoita siis ruoistasi menu ja lähetä se minulle terhi.muhli@inlive.fi
KESKIVIIKKO 1.4
1. Mene sivustolle pikaruoat ja tee osiosta ENGLANTI tehtävät B,C ja D.
2. Jumppaa helppo kotitreeni
Lähetä englannin vastaukset sähköpostiini terhi.muhli@inlive.fi ja kuva itsestäsi jumppaamassa vaikka whatsappiin.

MAANANTAI 30.3
Ajankohtaista ravintola-alalla
- Katso videot ja vastaa tehtäviin.
- VINKKI: Jos puhe on liian nopeaa, keskeytä video välillä tai katso useampaan kertaan.
- Googlaamalla saman jutun löytää myös kirjoitettuna versiona.
"Washingtonin suomalaisravintola muuntui lennosta ruuan noutopaikaksi"
Vastaa kysymyksiin:
- Miten koronaviruksen leviäminen on vaikuttanut ravintola-alaan Washingtonissa?
- Mitä muutoksia Chef Mikko on tehnyt omassa liiketoiminnassaan?
- Miten asiakkaat kommentoivat muutosta?
Katso Yle Areenasta mikä on tilanne Suomessa ravintola-alalla tällä hetkellä (25.3.2020):
- Mitä hallituksen esitys merkitsee ravintola-alalle?
- Miten tilanne vaikuttaa ravintoloitsija Henri Alenin yritysten toimintaan?
- Kuinka monta työntekijää Henri Alenin ravintolat työllistävät?
- Minkä nimisiä ravintoloita hänellä on?
- Voiko ravintola-alalla tehdä etätyötä?
- Mihin asti ravintoloiden aukiolon rajoitukset kestävät?
- Mitkä ravintolat saavat olla auki?
- Millainen toiminta on sallittua?
- Mitkä ravintolat voivat parhaiten hyödyntää takeaway-myyntiä?
- Miten MARA:n*) toimitusjohtaja Timo Lappi kuvailee tilannetta ja rajoituksia ravintola-alalle?
- Mitä toimenpiteitä Henri Alen on tehnyt jo ennen rajoitusten toimeentuloa?
*) = Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa on matkailu-, majoitus-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualan sekä niihin liittyvän hyvinvointipalvelualan yrittäjien ja työnantajien edunvalvoja ja työmarkkinajärjestö.
Lähetä vastaukset sähköpostiini terhi.muhli@inlive.fi

PERJANTAI 27.3
Tee ruokaa, lähetä kuva ja resepti WHATTSAPPilla ryhmälle

KESKIVIIKKO 25.3
PÄIVÄN TEHTÄVÄT:
A) Kuuntele podcast ruokapuhetta - Lounaalla ruokakriitikon kanssa, miten ruokaa arvioidaan?
Vastaa kysymyksiin:
- 1. missä he söivät?
- 2. Oliko kyseessä normaali lounas?
- 3. Mitä ruokakriitikkoarvioi ruoan lisäksi?
- 4. Mitä he söivät alkuruoaksi? Mikä siinä kiinnitti huomiota? Miksi?
- 5. Seuraako kriitikko trendejä? Miksi?
- 6. Mitä oli pääruokana?
- 7. Miten he kuvailivat annosta?
- 8. Onko kriitikkoravintoloitsijan vihollinen?
- 9. Mitä oli jälkiruokana?
- 10. Miten kriitikko kuvaili annosta?
- 11. Miten he kuvailivat makua?
- 12. Kuka maksaa kriitikon palkan?
- 13. Kuinka usein ravintolassa käydään ennen artikkelin kirjoittamista? Miksi?
B) Käy ulkona kävelyllä, lähetä kuva.
Lähetä vastaukset sähköpostiini terhi.muhli@inlive.fi

TIISTAI 24.3
Päivän tehtävä:
Pelaa kokkipeliä
Kirjaudu uutena pelaajana, valitse Ammattiopisto Live oppilaitokseksi ja ryhmäksi kokki startti.
Pelaa pikruokaravintolassa!
MAANANTAI 23.3
Päivän tehtävät:
1. Harjoittele asiakaspalvelussa tarvittavia englanninkielisiä lauseita:
OTA KUVA KAHDESTA TÄYTTÄMÄSTÄSI SIVUSTA ENNEN TARKASTUSTA JA LÄHETÄ NE WHATSAPPILLA MINULLE
OTA KUVA ITSESTÄSI JUMPPAAMASSA JA LÄHETÄ KUVA MINULLE.

PERJANTAI 20.3
Päivän tehtävä:
Tehtävänäsi on suunnitella pääruoka ja jälkiruoka neljälle hengelle käyttäen vain listassa olevia tuotteita. Liitä mukaan reseptit neljän hengen annoksiin. Lähetä vastauksesi sähköpostiini terhi.muhli@inlive.fi- Voit tehdä thtävän myös erilliselle paperille ja lähettää minulle kuvan siitä.
Raaka-aine lista:
- vesi
- jyväbroileri
- Kuorellinen maa-artisokka
- Perunasuurimo
- Valio turkkilainenjogurtti
- Karpalo (marjex pakastemarja)
- Kaurajauho
- Bataatti
- Chili, punainen
- Herkkusieni
- Palsternakka
- Peruna, kiinteä
- Peruna, jauhoinen
- Porkkana
- Punajuuri
- Keltasipuli
- Punasipuli
- Valkosipuli
- Salottisipuli
- Juuriselleri
- Tomaatti
- Appelsiini
- Lime
- Sitruuna
- Tuoreena: Korianteri, Persilja, Meirami,Salvia, RosmariinijaTimjami
- Creme Fraiche, laktoositon
- Kevytmaitojuoma, laktoositon
- Kuohukerma, laktoositon
- Maitorahka, laktoositon
- Tuorejuusto, mascarpone
- Voi, normaalisuolainen, laktoositon
- Hunaja
- Mustaherukka (pakaste)
- Korppujauho
- Leivinjauhe
- Liivatelehti
- Maissitärkkelys
- Mantelijauhe
- Ruisjauho
- Vehnäjauho
- Punaviinietikka
- Valkoviinietikka
- Rypsiöljy
- Sokeri, hieno
- Tomusokeri
- Tomaattipyree
- Hiiva (tuore)
- Kananmuna
- Sinappi, Dijon
- Lihaliemi
- Kanaliemi
- Vasikanliemi
- Vaniljatanko
- Punaviini, alkoholiton
- Valkoviini, alkoholiton
- Suola
- Merisuola, karkea
- Laakerinlehti
- Mustapippuri, kokonainen
- Valkopippuri, kokonainen
- Maustepippuri, kokonainen
- Viherpippuri, kokonainen
- Roseepippuri, kokonainen

TORSTAI 19.3
TEHTÄVÄ A
Katso Master Chef Australia ja tee sen jälkeen seuraavat tehtävät:
1. Mitkä olivat neljä mysteeri raka-ainetta?
2. Mitä neljää ruokaa/leivonnaista itse valmistaisit näistä raaka-aineista?
2. Millaisia ongelmia voisi esiintyä, jos ruokaa joutuu valmistamaan ulkona? Mainitse kolme ongelmaa.
3. Selvitä mikä suomalainen kala on hietaputsarin sukulainen.
4. Etsi resepti, jossa voisit käyttää tätä suomalaista kalaa.
Lähetä vastaukset sähköpostilla: terhi.muhli@inlive.fi
TEHTÄVÄ B
Katso ohjelma Master Chef Suomi ja tee sen jälkeen seuraavat tehtävät:
1. Mitkä ovat perusmaut?
2. Kenellä oli mielestäsi kekeseliäin/paras annos? Miksi?
3. Kuka epäonnistui eniten? Miksi?
4. Katso mitä säilykkeitä kotoasi löytyy, tee tänään jotakin ruokaa/leivo käyttäen säilykettä. Lähetä kuva ja resepti.
Lähetä vastaukset sähköpostilla: terhi.muhli@inlive.fi